Odchudzanie krok po kroku.

Witam czytelniku.

Nowsza bardziej rozbudowana wersja strony: przepisy i porady jak się odchudzać.

     Blog powstał bo uświadomiłem sobie, że odchudzanie nie jest trudne a większość osób ma z tym problem. Nie jest wielkim wyrzeczeniem jak się powszechnie uważa, trzeba tylko wiedzieć jak postępować. Ja np. ważąc 98kg nosiłem codziennie na sobie ok. 20kg niepotrzebnego tłuszczu - zbędnego balastu obciążającego moje stawy, moje serce, mój organizm. Dzięki tym odważnikom ważącym w sumie 6kg i kilku codziennym ćwiczeniom jestem bliski wagi docelowej 78-80 kg.
I wież mi lub nie - wcale mnie to nie męczy. Nawet czasem jem ciasteczka i czekoladę, ale już nie takie ilości jak kiedyś :) Wystarczy tylko zacząć małymi kroczkami 2-3 kg miesięcznie, a nie myśleć o całych 20kg które gdybym chciał zrzucić szybko to na pewno by mi się nie udało.


foto: Rafał
Waga i hantle mają symbolizować rozwagę i pracę jaką wkładamy w odchudzanie. W zamian otrzymujemy lekkość dobre samopoczucie, zdrowie a często nawet odstawienie leków.


Podstawy i motywacja do odchudzania, a jednocześnie zasady zdrowego żywienia.

      1.    O czym będzie blog.
      2.    Ludzie o odchudzaniu.
      3.    Wskazania i przeciwwskazania do odchudzania się.
      4.    Motywacja - czy muszę zacząć zdrowo jeść?

      5.    Mniej słodyczy, więcej owoców i warzyw.
      6.    Pić więcej wody i płynów.
      7.    Jedz częstsze, regularne posiłki.
      8.    Dzienne zapotrzebowanie na energie w kaloriach

      9.    Przyjemności odchudzania
    10.    Zdrowe odżywianie w czasie ciąży.
    11.    Jak odzyskać formę z przed ciąży.

    12.    Czy można schudnąć 33kg w 2 miesiące?.
    13.    Coś dla prawdziwych mężczyzn.
    14.    Sposoby leczenia otyłości.
    15.    Komentarze zebrane z e-maili.   


Porady na inne tematy.

      1.    Jak szybciej przygotowywać posiłki.
                    Sztuczki w kuchni. cz.1 - zamrażanie.
                    Pojemniki na żywność.
      2.    Sen to zdrowie - wprowadzenie godzin snu dla dzieci


Co pomaga w odchudzaniu.

      1.   Szybciej odchudzam się - jem kiszone
      2.   Jajko jajku nie równe
      2.   Czekolada gorzka - na dobre samopoczucie.
      3.   Deep zamiast majonezu
      4.   Indeks glikemiczny w żywieniu


Odchudzanie na moim przykładzie.

      1.    Odchudzanie czas zacząć.
      2.    Co wolno a czego nie wolno w czasie odchudzania.

      3.    Sprawdź moją metodę odchudzania.
      4.    O czym pamiętamy przed rozpoczęciem ćwiczeń. (w planach)

      5.    Ćwiczenia na rozpoczęcie odchudzania.

      6.    Moje osiągnięcia w odchudzaniu.

     Przyprawy podczas odchudzania.. (w planach)




Jeśli macie uwagi, pomysły na inne artykuły o odchudzaniu, ćwiczeniach, przepisy to piszcie.


-------------
Komentuj, daj plusa, dodaj do ulubionych - lepiej się pisze ze świadomością, że ktoś czyta.
Pozdrawiam
                 Rafał
                 zdrowoodchudzamsie@interia.pl

Wszystkie artykuły zobaczysz na stronie głównej, spis treści w prawym górnym rogu.
Kopiowanie treści i zdjęć bez zgody autora zabronione z godnie z ustawą.

dołącz do fanów
Społeczność Google+: Odchudzanie, zdrowe żywienie
Facebook:  Zdrowo odchudzam się

internetowa wyszukiwarka produktów: http://www.ceneo.pl/#pid=547
konta 0zł opat, pożyczki, kredyty, leasing i inne http://integer.systempartnerski.pl

1 komentarz:

  1. Cukier powoduje najwięcej problemów. Cukier w diecie człowieka jest stosunkowo nowym zjawiskiem (dostępny jest masowo od około 150 lat). Otrzymywany z trzciny cukrowej, buraków i kukurydzy stał się bardzo tani w produkcji. Żaden inny ssak nie spożywa dodanego do pożywienia cukru i podobnie człowiek nie potrzebuje go w swojej diecie. Cukier jest całkowicie niepotrzebnym źródłem kalorii, nie daje uczucia sytości i jest uznawany za istotny czynnik w powstawaniu otyłości i cukrzycy.

    Ludzie nie potrzebują dodatku cukru w swojej diecie. Dr Aseem Malhotra, dyrektor naukowy „Action on Sugar” podkreśla, że ​​organizm nie wymaga węglowodanów w postaci cukru dodawanego do żywności . Ponadto, wysokie spożycie cukru może zmniejszyć zdolność do regulowania poboru kalorii przez człowieka, co prowadzi do przyjmowania nadmiernej ilości cukru, przejadania się, a ostatecznie do przyrostu masy ciała. Dlatego dodatek cukru w potrawach powinien być szczególnie piętnowany z powodu spożycia pustych kalorii, które wywołują potem dalsze niepotrzebne zapotrzebowanie na kalorie.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania, wpisywania pomysłów, pisania na e-mail